Brak wybranego: sklepu wybierz
Kwas chlebowy to orzeźwiający napój o miodowo-brązowej barwie wytwarzany już od około X wieku.
Jest narodowym napojem na Ukrainie i w Rosji. Ma słodkawy smak z nutą goryczki, niektórym kojarzy się z ciemnym piwem, inni porównują go z colą. Napój ten wyróżnia aromat chleba razowego.
Kwas chlebowy zaliczany jest do napojów bezalkoholowych, ale z powodu fermentujących drożdży może zawierać niewielkie ilości alkoholu. Od XIX wieku jest produkowany na szeroką skalę.
Przekonaj się, jak smakuje ten tradycyjny napój!
Kwas chlebowy wspaniale gasi pragnienie i orzeźwia. Ponadto dobrze wpływa na zdrowie. Zawiera witaminy B i C, wzmacnia układ odpornościowy, poprawia pracę nerek i trzustki. Wspomaga leczenie wielu dolegliwości, takich jak astma, osteoporoza czy cukrzyca. W jego skład wchodzą również bakterie i enzymy kwasu mlekowego, które wspomagają trawienie. Napój jest także bogaty w selen i cynk.
Kwas chlebowy powstaje w wyniku fermentacji żytniego lub razowego chleba z cukrem i drożdżami. Czasem do jego produkcji używane są również rodzynki. Można wykonać go samodzielnie w domu lub kupić już gotowy kwas chlebowy.
Na dnie butelki może pojawić się naturalny osad, który powstaje w wyniku fermentacji. Jest to typowe zjawisko, które sprawia, że kwas ma tak charakterystyczny smak.
Jedną z charakterystycznych cech kwasu chlebowego jest długotrwałe utrzymywanie niskiej temperatury po jego wcześniejszym schłodzeniu, dlatego tak doskonale orzeźwia i gasi pragnienie.
Kwas chlebowy najlepiej pić schłodzony. Można też dodać do niego sok z cytryny. Doskonale pasuje do posiłków, do których z reguły sięgamy po piwo.
Warto spróbować tego napoju i przekonać się, co pijali nasi przodkowie wieki temu!